Campia Turzii, Laminoristilor 2, cod 405100
Tel. +40 264 368 001 ; +40 264 368 002 ; fax +40 264 365467
primaria@campiaturzii.ro

Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie 2013

 

Natura înconjurătoare alcătuită din totalitatea factorilor externi în care se află ființele și lucrurile.

Mediul înconjurǎtor este format din patru mari elemente: atmosfera, hidrosfera, litosfera şi biosfera.

Atmosfera (cuvânt grecesc apărut în secolul XVII de la ἀτμός, atmos = abur, ceață, vapor și σφαῖρα, sfaira = sferă) este un strat de gaze care înconjoară un corp ceresc (Terra, Jupiter, etc).

Hidrosfera (din limba greacă: hidros = apă și sphaira = sferă) descrie, în geografia fizică, masa totală de apă liberă în stare lichidă sau solidă de pe suprafața Pământului, precum și de dedesubtul sau de deasupra acestei suprafețe.

Litosfera (din grecescul lithos = piatră și sferă) este partea solidă de la exteriorul unei planete.

În cazul Terrei, litosfera include scoarța terestră și partea superioară a mantalei (mantaua superioară, sau litosfera inferioară).

Biosfera  este un termen generic care desemnează spațiile de pe Pământ unde există viață, incluzând partea inferioară a atmosferei, partea superioară a uscatului (litosfera) și hidrosfera. Biosfera conține o multitudine de organisme și de specii care formează numeroase ecosisteme.

Ziua Mondială a Mediului - 5 iunie - a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei "Ecologia Umană" de la Stockholm şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP).

Această zi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile nonguvernamentale, întreprinzatori, industriaşi, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu. 

mai multe cititi in atasament...

05 Iunie 2013
.:: descarca atasament ::.

Primaria
vizitator: ".$_SESSION['vizitator']?>