Campia Turzii, Laminoristilor 2, cod 405100
Tel. +40 264 368 001 ; +40 264 368 002 ; fax +40 264 365467
primaria@campiaturzii.ro

Prevenirea incendiilor de vegetaţie ierboasă şi fond forestier

 

Având în vedere atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale şi a autorităţilor competente de mediu precum şi a celorlalte structuri cu atribuţii de management a situaţiilor de urgenţă din subsistemul judetean şi local, pentru combaterea / stoparea fenomenului de incendiere a vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole vă informăm asupra principalelor prevederi ale actelor normative în domeniu după cum urmează :

A.    O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului:

- art. 52 alin. (3) lit. b.)

" în ariile naturale protejate şi în vecinătatea acestora: este interzisă:

- aprinderea şi folosirea focului deschis în afara vetrelor special amenajate şi semnalizate în acest scop de către administratorii sau custozii acestora "

- art. 94 alin. (1) lit.n) - Obligaţiile persoanelor fizice şi juridice

"Nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă"

art.96 alin.(1) nr.crt.9.

"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 lei ‑ la 7000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei ‑ la 50.000 lei pentru persoanele juridice încălcarea următoarei prevederi legale :

- obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă"

-     art.97 alin. (1)

Constatarea contravenţiilor şi a amenzilor prevăzute la art. 96 se realizează de către comisari din cadrul Gărzii de Mediu, cadre de poliţie, jandarmi, personalul M.Ap.N. împuternicit şi personalul structurilor de administrare şi custorii ariilor naturale protejate, numai pe teritoriul ariei naturale protejate administrate.

B. Ordinul comun nr. 791/1381/12.12.2006 al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, respectiv al ministrului mediului şi gospodăririi apelor pentru definirea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România.

Art.1. începând cu data aderării României la U.E. fermierii români care solicită plăţi directe în cadrul schemei unice de plată pe suprafaţă - SAPS - trebuie să respecte următoarele bune condiţii agricole şi de mediu :

II. Standardele pentru menţinerea conţinutului optim de materie organică în sol prin aplicarea unor practici agricole corespunzătoare:

Pct.5. - arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil este permisă numai cu acordul autorităţilor competente pentru protecţia mediului.

C. Norma generală de apărare împotriva incendiilor aprobată cu OMAI nr. 163/2007.

Art. 97

(1) Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept.

(2) Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.

(3) Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

(4) Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.

(5) Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

(6) Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

Referitor la acceptul pentru arderea vegetaţiei uscate, solicitantul trebuie să depună la A.P.M. Cluj următoarele:

- certificarea cererii (pe ce motiv se arde);

- măsuri de protecţie împotriva extinderii incendiului: arături adânci pe perimetrul incendiat, dovada că deţin mijloace de intervenţie specifice acţiunii de stingere (tractoare, pluguri, rezerve de apă), numele persoanelor care supraveghează focul, etc;

- aviz de la unitatea fitosanitară prin care se justifică motivul arderii în cazul dăunătorilor; plan de situaţie cu amplasamentul parcelelor, suprafeţe, vecinătăţi, zone sensibile şi distaţe aferente;

- aviz emis de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă;

- dovada informării serviciilor publice comunitare (ISU, IJP, primărie, etc).

De asemenea, se va acorda o atenţie deosebită supravegherii zonelor cu potenţial de producere a incendiilor, traversate de căi rutiere intens circulate, în preajma cărora se află terenuri cu vegetaţie uscată care, prin autoaprindere sau incendiere şi degajare de fum dens, pot afecta vizibilitatea şi crea situaţii de risc major pentru siguranţa rutieră. 

22 August 2013
.:: descarca atasament ::.

Primaria
vizitator: ".$_SESSION['vizitator']?>