Campia Turzii, Laminoristilor 2, cod 405100
Tel. +40 264 368 001 ; +40 264 368 002 ; fax +40 264 365467
primaria@campiaturzii.ro

În atenţia proprietarilor sau deţinătorilor de câini, persoane fizice sau juridice

Conform prevederilor Legii 258/2013- de modificare şi completare a OUG 155/2001- privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii, prin HCL nr.135 din 31.10.2013 a aprobat încheierea protocolului dintre Consiliul Local şi Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie Turda.

În temeiul art. 8 alin.4 al Legii 258, precizează că proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligaţia de identificare a acestora prin microcipare sau alt mijloc de identificare.

Art. 13 indic.2 al aceleaşi legi, precizează obligativitatea sterilizării câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special: câinii de vânătoare, utilitari, de rasă cu pedigree.

Odată cu campania de vaccinare antirabică care începe joi, 7 noiembrie 2013 şi durează până la data de 10 decembrie 2013, prin grija Circumscripţiei Sanitar Veterinară Concesionată Câmpia Turzii din str.Păcii nr.7, va însţiinţa proprietarii de câini persoane fizice sau juridice cu privire la data şi locul la care aceştia trebuie să se prezinte pentru vaccinarea antirabică a câinelui, ocazie în care se efectuează şi identificarea câinelui prin microcipare. Microciparea şi sterilizarea nu implică costuri din partea proprietarilor sau deţinătorilor, costurile fiind suportate de către READC, conform HCL nr.135 din 31.10.2013.

În urma încheierii de protocoale între RADC Turda şi medicii veterinari din zonă, sterilizarea câinilor se va efectua după campania de vaccinare antirabică şi identificare a câinilor prin microcipare.

AVANTAJELE ÎNREGISTRăRII CÂINILOR

în registrul electronic de evidenţă a animalelor de companie

Din momentul microcipării, câinele va fi automat înregistrat (înscris) într-un registru electronic, monitorizat şi gestionat 24 ore din 24, 7 zile din 7, de către un dispecerat, ceea ce presupune că în orice moment la deschiderea acestui registru pot fi observate detalii legate despre identitatea proprietarului, adresa acestuia, telefonul de contact, rasa din care face parte câinele, sexul acestuia, vârstă, talie, culoare, alte particularităţi individuale, astfel că în cazul furtului sau dispariţiei câinelui, prin anunţarea Dispeceratului READC, aceştia vor da imediat câinele în urmărire la poliţia locală, gardieni publici, alţi parteneri sau colaboratori care au fost în prealabil dotaţi cu cititoare de CIP (dispozitivul inplantat subcutanat la câine), pentru o recuperarea cât mai rapidă a acestuia. Deasemenea, în cazul înstrăinării sau decesului câinelui prin completarea unui formular sunt actualizate toate datele legate de acel câine.

CIP –ul este un dispozitiv în care este înscris un număr unic format din 15 cifre, care reprezintă CNP –ul câinelui.

În schimb, în cazul nerespectării prevederilor Legii 258/2013, proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau juridice, conform art.14 lit „b”, se sancţionează contravenţional cu amenzi de la 5.000-10.000 lei. Amenzile sunt aplicate de către inspectorii Autoritatăţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Relaţii suplimetare-doctor veterinar Alin IRIMIEª-Primăria municipiului Câmpia Turzii, tel. 0727-391707.

05 Noiembrie 2013
.:: descarca atasament ::.

Primaria
vizitator: ".$_SESSION['vizitator']?>