Campia Turzii, Laminoristilor 2, cod 405100
Tel. +40 264 368 001 ; +40 264 368 002 ; fax +40 264 365467
primaria@campiaturzii.ro

Comunicat de presă PAZIA

Asociaţia PAZIA, Câmpia Turzii potrivit unor informaţii Guvernul a pregătit printr-un act normativ ordonanţa de urgenţă condiţii înăsprite pentru vânzarea terenurilor agricole.

În proiectul de ordonanţă de urgenţă dreptul de preempţiune o are statul, dar şi al tuturor persoanelor fizice cu vârstă de până la 40 de ani care fac agricultură în localitate şi obligaţia cumpărătorului de a face dovada că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani.

Motivarea înăspririi condiţiilor de vânzare a terenurilor începând cu 2014 sunt invocate de Ministerul Agriculturii pentru evitarea accentuării fărămiţării proprietăţilor agricole şi pentru evitarea apariţiei în piaţa funciară a speculei tranzacţiilor agricole.

Având în vedere că de la 1 ianuarie 2014 cetăţenii străini vor putea cumpăra terenuri agricole în România, sub incidenţa prezentei ordonanţe, intră persoanele fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru a Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte a Acordului privind Spaţiul Economic European (ASEE).

Terenurile agricole în extravilan intră sub incidenţa actului normativ care stă în atentia Guvernului Romaniei.

Dreptul de preempţiune are coproprietari persoane fizice, arendaşi, vecini, persoane fizice cu vârsta de până la 40 de ani, care desfaşoarp activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi statul român, la preţul şi în condiţii egale, în ordinea stabilită de viitoarea ordonanţă de urgenţă.

Vânzătorul este obligat să înregistreze la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor, precum şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan. Cererea este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol care va cuprinde pe lângă preţul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă unde are domiciliul vânzătorul, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vânzării – cumpărării precum şi copie a documentului care atestă calitatea de proprietar.

Oferta de vânzare va fi afişată la sediul primăriei în timp de 30 de zile de la depunerea cererii,iar în termen de 3 zile notifică în scris preemptorii.

De asemenea, primăria are obligaţia de a transmite la Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare împreună cu notificarea preemptorilor, oferta de vânzare precum şi lista preemptorilor. Dacă nici unul dintre titularii dreptului de preempţiune nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este libe.

Străinii care vor să achiziţioneze terenuri agricole în România după 1 ianuarie 2014 nu vor mai fi limitaţi la 100 hectare şi nici nu necesită să aibă cunoştinţe în domeniul agricol, sau o perioadă minimă de activitate în acest domeniu.

21 Noiembrie 2013
.:: descarca atasament ::.

Primaria
vizitator: ".$_SESSION['vizitator']?>