Campia Turzii, Laminoristilor 2, cod 405100
Tel. +40 264 368 001 ; +40 264 368 002 ; fax +40 264 365467
primaria@campiaturzii.ro

Informare PAZIA

Joi, 5 decembrie 2014 la Viişoara a avut loc o primă întâlnire de informare şi identificare cu mici producători de legume şi cartofi.

La această întâlnire au fost prezenţi domnii Corovei Radu, Lenghel Ludovic, Varga Alexandru care şi-au manifestat interesul privind discuţiile purtate pe acest subiect. Din Câmpia Turzii a fost prezent Kiss Nicolae producător de legume, specializat în producţia de varză pe suprafeţe mari şi Uţiu Vasile producător de legume în solarii şi pe câmp.

În general toţi cei care au fost prezenţi au fost interesaţi şi oarecum îngijoraţi de viitorul activităţii lor. De asemenea de remarcat a fost interesul celor prezenţi privind noile tehnologii şi hibrizii de legume prezentaţi în cadrul întâlnirii de o firmă din Bucureşti.

Asociaţia PAZIA a fost reprezentată de domnul Ioan Hârceagă în calitate de preşedinte şi Marinca Gheorghe ca vicepreşedinte şi responsabil de zonă (Câmpia Turzii, Luna şi Viişoara).

În cadrul întâlnirii discuţiile purtate au ţintit problemele cu care se confruntă micii producători, în special probleme privind desfacerea legumelor.

Valorificarea acestora este cu atât mai grea datoriă faptului că produsele agricole şi în special legumele şi verdeţurile sunt perisabile.

Lipsa unor beneficiari siguri şi constanţi care să fie alături de producători constituie una din problemele majore ridicate între cei prezenţi la întâlnire.

Îngrijorarea micilor producători se referă şi la a rezista pe piaţă şi a se dezvolta în condiţiile actuale.

Asociaţia PAZIA cu sediul în Câmpia Turzii a prezentat scopul şi obiectivele acesteia, asociaţia care îşi propune să fie un partener activ alături de producătorii agricoli, venind în sprijinul acestora.

Programul de activitate al Asociaţiei PAZIA va urmări şi va sprijini cu prioritate apariţia micilor producători agricoli şi dezvoltarea celor existenţi.

PAZIA consideră că revitalizarea satului românesc şi în speţă a zonei Arieşului se poate cu siguranţă realiza cu sprijinul şi dezvoltarea micilor producători şi a exploataţiilor horticole mici şi prospere.

Revitalizarea micilor producători a fermelor familiare este posibilă prin asociere astfel încât activitatea agricolă integrată poate duce la dezvoltarea comunităţilor locale.

Politicile Agricole Comunitare şi Programele Operaţionale sectoriale începând cu 2014 – 2020 urmăresc sprijinirea formelor asociative care sunt în măsură să ducă la valorificarea resurselor locale şi a tradiţiilor zonale.

Implementarea cu succes a acestora depinde de modul de informare şi cunoaştere , obiectiv prioritar pentru Asociaţia PAZIA.

23 Decembrie 2013
Primaria
vizitator: ".$_SESSION['vizitator']?>