Campia Turzii, Laminoristilor 2, cod 405100
Tel. +40 264 368 001 ; +40 264 368 002 ; fax +40 264 365467
primaria@campiaturzii.ro

Plăţile directe in agricultura – Pilonul I

În conformitate cu noile Politici Agricole Comune Aferente perioadei 2015 – 2020, statele membre au obligaţia să notifice Comisiei Europene până la 1 august 2014 opţiunile lor legate de aplicarea plăţilor directe.

La MADR 22 iulie 2014 a avut loc consultări cu fermierii cu privire la plăţile directe Pilonul I.

S-a prezentat mai multe propuneri care se află în prezent în dezbatere publică cu asociaţiile fermierilor.

Pentru „Plata directă pe suprafaţă” – SAPS din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) propunerea României este de a se menţine până în anul 2020 inclusiv.

La discuţii totodată s-a stabilit necesitatea definirii noţiunii de „Fermier activ” stabilindu-se deciziile privind excluderea de la plăţi directe a unor beneficiari.

Plata redistribuită din FEGA care reprezintă o plată facultativă posibil de acordat pentru primele 30ha indiferent de mărimea exploataţiei.

România a propus schema pentru primele 30ha: 5€/ha pentru primele 5 ha şi cca 45€/ha pentru restul de 25ha.

Aplicarea acestor scheme de plata redistribuită pe doua nivele şi coantumurile respective va ajuta la comasarea terenurilor contribuind la constituirea de ferme peste 5ha

poate determina fărămiţarea exploataţiilor de mărime medie şi mai viabile economic.

România a propus plata redistribuită în cuantum de 5% din plafoanele nationale anuale FEGA. In privinta “Plata pentru tineri fermieri”, acestea ar trebui sa aiba cel mult 40 de ani in anul depuneri cererii, sa se stabileasca pentru prima data intr-o exploatatie ca se de exploatatie iar plata se acorda pentru o perioada de maxim de 5 ani de la instalare.

Schema pentru micii fermieri este o schema voluntara, iar conform propunerii Romaniei, fermierul ar urma sa primeasca un cuantum al platilor direct egale cu valoarea totala a platilor care urmeaza sa fie alocate fermierului in fiecare an si la care acesta are dreptul.

Sprijinul cuplat este o schema voluntara si este necesara notificarea decizii privind procentul alocat din plafonul national anual FEGA si culturile/sectoarele care primesc acest sprijin cu justificarea necesitatii sprijinului, descrierea conditiilor de eligibilitate, a duratei schemei, a cuantumului per unitate si a limitelor cantitative daca este cazul.

Schema “Inverzirea” pentru a primi plata pentru inverzire din (FEGA) care reprezinta 30% din plafonul national anual, beneficiarii trebuie sa respecte anumite conditii, diversiifcarea culturilor, mentinerea pasunilor, a zonelor de interes ecologic.

Asociatia “PAZIA” considera ca schemele de subventii sunt binevenite din sumele alocate sunt inca mult sub nivelul mediei europene.

25 Iulie 2014
.:: descarca atasament ::.

Primaria
vizitator: ".$_SESSION['vizitator']?>