Campia Turzii, Laminoristilor 2, cod 405100
Tel. +40 264 368 001 ; +40 264 368 002 ; fax +40 264 365467
primaria@campiaturzii.ro

Pelerinaj la mănăstirile din Maramureş

Asociaţia Refugiaţilor şi Deportaţilor din Câmpia Turzii cu sprijinul Partidului Conservator au organizat în zilele de 7 şi 8 iulie 2014 un pelerinaj la Mănăstirile din Maramureş, de mare frumuseţe şi prospeţime sufletească, îmbinând traseul turistic cu popas duhovnicesc la marile mănăstiri ale Maramureşului, la Memorialul Durerii din Sighet, la Cimitirul Vesel de la Săpânţa şi Monumentul Eroilor de la Moisei.

„Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce-ţi doreşti, ci să doreşti ceea ce ai”, spunea Octavian Paler. Iată de ce, 45 de persoane am vrut să descoperim frumuseţile neasemuite a ţării noastre. Am pornit împreună într-o călătorie prin ţinuturile fermecătoare ale Maramureşului istoric, pe urmele Sfinţilor care au propovăduit credinţa pe aceste meleaguri.

În prima zi, am vizitat mănăstirea Sfânta Ana de la Rohia cu Icoana Maicii Domnului, muzeul Nicolae Steinhardt, Mănăstirea Peri de la Săpânţa-cu cel mai înalt turn de lemn din Europa. Ajunşi la Săpânţa, am vizitat Cimitirul Vesel.

Maramureşul ne-a oferit o adevărată lecţie de credinţă şi patriotism. Am vizitat Memorialul Durerii, memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei de la Sighet. Am fost profund marcaţi de cruzimea de care au dat dovadă cei care au petrecut ani grei în această închisoare.

Sfârşitul primei zile ne-a găsit la Bârsana unde ne-a întâmpinat marea poartă în stil maramureşean, la intrarea în minunatul complex monahal, amplasat într-un cadru natural de excepţie. Mănăstirea cu clădirile ei sunt un loc de linişte sufletească şi reculegere. Am fost găzduiţi aici, în condiţii foarte bune.

În dimineaţa zilei de 8 iulie am participat la slujbă- moment de reculegere şi rugăciune.

Periplul nostru a continuat vizitând Mănăstirea Dragomireşti, din localitatea cu acelaşi nume.În drumul nostru de întoarcere spre casă, am vizitat Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului de la Moisei, una dintre cele mai vechi aşezăminte bisericeşti din Maramureş. Frumosul orăşel Borşa ne-a oferit o masă cu bucate maramureşene. Ansamblul Monumental de la Moisei al sculptorului Gheza Vida-ridicat în memoria victimelor masacrului de la 14 octombrie 1944, masacru în care unităţile militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord au ucis 29 de etnici români este un monument impunător.

Pe întreg traseul acestei excursii am admirat frumuseţile ţării noastre, frumuseţile Maramureşului, mulţi dintre noi cunoscând acum, la vârsta a treia, aceste meleagurile.

29 Iulie 2014
.:: descarca atasament ::.

Primaria
vizitator: ".$_SESSION['vizitator']?>