Campia Turzii, Laminoristilor 2, cod 405100
Tel. +40 264 368 001 ; +40 264 368 002 ; fax +40 264 365467
primaria@campiaturzii.ro

Sportul a împlinit 90 de ani la Câmpia Turzii

            Sportul, domeniul esenţial al vieţii şi al unei societăţi moderne a împlinit anul acesta 90 de ani de activitate organizată, atestată,în municipiul nostru. Începuturile activităţilor sportive, în sensul modern al cuvântului,  datează încă din primul deceniu al secolului XX, dar după primul război mondial a fost o vreme de mare elan, când sportul s-a bucurat de o  răspândire tot mai mare în toate clasele sociale şi de un larg interes în rândul publicului. Pe lângă nenumăratele cluburi şi societăţi sportive înfiinţate în întreaga ţară , apare la Ghiriş în anul 1921,prima Asociaţie sportivă ,creată din iniţiativa unui grup de tineri amici pasionaţi de sport, care în timpul lor liber jucau fotbal.

Asociaţia s-a intitulat “SOCIETATEA SPORTIVĂ AGHIRBICIU-GHIRIŞ”,fiind dedicată exclusiv fotbalului.Terenul de fotbal de dimensiuni regulamentare se gasea pe locul actualului Ăarc din centrul oraşului si era acoperit cu zgură obţinută de la calea ferată.

            În luna ianuarie 1922 a luat fiinţă ”CLUBUL SPORTIV CONCORDIA”.prima grupare sportivă constituită oficial la Ghiriş. Noul Club înregistrat la 4 ianuarie 1922 la Forul competent de stat din Cluj, avea drep scop “practicarea tuturor disciplinelor sportive,mai ales fotbal, tir, gimnastică, turism, patinaj,  într-un cuvânt, avea tot ce înnobilează trupul şi sufletul”.

            În 1923 la Ghiriş se pun bazele “CLUBULUI SPORTIV INDUSTRIA SÂRMEI  care cu timpul devine o componentă importantă a vieţii sociale din localitate. Datorită remarcabilei şi îndelungatei activităţi desfăşurate îndeosebi în domeniul sportului de performanţă şi mai cu seama în deceniile de după al DOILEA RĂZBOI MONDIAL, acesta va deveni una dintre cele mai cunoscute grupări sportive din Transilvania cu faimă şi  pe plan naţional.

             Performanţele Clubului Sportiv  “INDUSTRIA SÂRMEI” au avut  ca port drapel echipa cu acelaşi nume a secţiei de fotbal, echipă care în decursul anilor a fost mandria pasionaţilor de sport din localitate şi nu numai. Echipa de fotbal “I.S.C.T.” a fost permanent una din cele mai bune echipe din eşalonul  secund  al fotbalului  românesc, astfel că în Campionatul anului 1952 a evoluat în divizia A, iar în Campionatul anului 1954 deasemenea echipa dispunând de câteva individualităţi valoroase cum ar fi Mari, Ruzici, Copil II, Safar, Ban.

În anul 1956 “I.S.C.T.” a fost finalistă în “Cupa României” la fotbal,una din cele mai frumoase performanţe obţinute de sportivii oraşului nostru. Echipa finalistă a avut o deosebită prestaţie prin :Carapet-Niculescu,Mari, Mureşan-Ban, Ruzici, Moldovan,CopilII,Szigeti,Szasz Burian.Antrenor Nagy Geza.

Fotbalul de la “I.S.C.T” a promovat mulţi jucători în divizia A menţionand doar câţiva:MihaiAdam,Kaszonyi Vasile,Kraus Viorel,Matei Popescu,Ioan Mureşan(Vulpea),Aurel Stânga, Taralunga,Viorel Haţegan,N.Tâmpănaru,Ioan Vesa.Unii dintre acestia, ca Mihai Adam şi Ioan Vesa au fost selectionaţi şi în loturile naţionale ale României.

            Fotbalul nu a fost totuşi singura ramură sportivă practicată în Câmpia Turzii.

Astfel boxul cu sportivi de talia lui Ghoerghe Chivăr multiplu Campion Naţional , 

 Dudea, Otvos, Roşca, Podaru, Bud, Baciu, C.Morea- campioni naţionali şi mulţi alţii au făcut cinste oraşului nostru şi de multe ori ţării.

             Voleiul un alt sport bine primit în rândul tinerilor a fost reprezentat ani în şir în divizia A ,seria a 2-a. De asemenea, handbalul a început în 11 în divizia A şi apoi în 7 în divizia B,  cucerind tinerii oraşului.

             Atletismul a fost reprezentat sub conducerea antrenorului V.Ştefănescu, ani în şir, de aici remarcându –se  Campionul naţional de juniori la aruncarea discului, V.Sălăgean.

            Motociclismul s-a remarcat prin demonstraţiile şi rezultatele deosebite în concursurile naţionale prin intermediul fratilor Ionescu.

            Schiul a fost deasemenea îmbrăţişat de tinerii din oraşul nostrum. Sub îndrumarea unor oameni sufletişti ca F.Mersei sau M.Alpert mulţi copii au fost iniţiaţi în acest sport obţinând rezultate deosebite mai ales în întrecerile de schi fond.

         Popicele un alt sport îndrăgit şi cu multe rezultate remarcabile a fost reprezentat de sportivi ca: Hiriza. Dudas, Curta.

        Tenisul de câmp a fost şi el o ramură cu ecou în lumea sportului din Câmpia Turzii. Echipa “I.S.C.T.”sub îndrumarea antrenorului Gavrilă Vaida a obţinut rezultate deosebite.De pe terenurile cu zgură din “Colonie” au plecat în tenisul mondial Virginia Ruzici-câştigătoare la “Rolland-Garos”, Ioan Santei şi Sever Mureşan, componenţi ai echipei de Cupa Davis de 2 ori semifinalişti mondiali, Dan Nemeş(Cupa Galea),Letiţia Man Gaju, iar diviza A la tenis a cunoscut nume ca Ileana Fărcăşan, Emil Stan, Ilie şi Dorel Giurgiu, Relu Felecan, Ana Hiriza, fratii Stoleru si multi alţii.

            În prezent datorită interesului acordat de către domnul primar al Municipiului Câmpia Turzii, Ioan Vasinca mişcării sportive din municipiul nostru a luat fiinţă CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL CAMPIA TURZII, având în componenţă următoarele sectii de sport: box, judo, handbal, tenis de masă, tenis de câmp, volei, majorete, rugby, popice.

Acest Club funcţionează din anul 2009,  având toţi antrenorii de la secţii calificaţi si un colectiv de conducere format din : Ioan Vasinca-preşedinte, Cornel Popovici-vicepreşedinte, Ilie Dragotă- vicepreşedinte şi Liviu Popa-secretar.

SERVICIUL RELAŢII PUBLICE ŞI COMUNICARE

05 August 2011
.:: descarca atasament ::.

Primaria
vizitator: ".$_SESSION['vizitator']?>