Campia Turzii, Laminoristilor 2, cod 405100
Tel. +40 264 368 001 ; +40 264 368 002 ; fax +40 264 365467
primaria@campiaturzii.ro

“Cooperare inter - regională – prin cetăţeni europeni”

 

Primăria municipiului  Câmpia Turzii a fost  iniţiatorul şi organizatorul proiectului “Cooperare inter-regională-prin cetăţeni europeni” finanţat prin programul Europa pentru cetăţeniMăsura 1.1.Înfrăţirea între oraşe şi s-a desfăşurat în perioada 17.08.2012-20.08.2012.

Implicarea într-un proiect comun a cetăţenilor din două ţări europene (Ungaria, România) a creat un context favorabil schimburilor de experienţă, cultură, valori, încurajând astfel cooperarea între oraşe, înţelegerea reciprocă între cetăţenii Uniunii Europene.

Evenimentul contribuie la formarea unei identităţi europene prin intermediul diverselor activităţi întreprinse. Am dorit  să comunicăm celor prezenţi un mesaj foarte important: integrarea europeană nu este egal cu aderarea la UE: de fapt aderarea este primul pas în procesul lung al integrării europene. Tema integrării europene a fost discutată de la începutul evenimentului şi  importanţa acestui aspect a fost evidenţiată în toate activităţile din proiect. Sâmbătă, 18.08.2012 a avut loc o ªedinţă Festivă a Consiliului Local, unde oficialităţile oraşelor înfrăţite Mohacs şi Kisbér au fost oaspeţi de seamă. În cadrul şedinţei s-au dezbătut  aspectele colaborării şi cooperării inter-regionale.

Construcţia europeană şi integrarea europeana nu pot fi complete fără solidaritatea dintre cetăţenii de diferite vârste. Anul European 2012 este denumit şi anul “îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii”. Sub această egidă s-a organizat o dezbatere publică la care au participat oficialităţile municipalităţii Câmpia Turzii şi reprezentanţii oraşelor înfrăţite. Au urmat vizite la “Centrul de zi  şi Centrul care acordă asistenţă şi îngrijire la domiciliu pentru   persoane vârstnice” şi la Centrul de recuperare pentru copii şi tineri cu disabilităţi  “Carine”, cu scopul promovării egalităţii de şanse a persoanelor vârstnice şi a celor cu disabilităţi.

În cadrul proiectului au fost incluse activităţi destinate atât  persoanelor cu o vârstă mai înaintată, cât şi tinerilor. S-a organizat un concurs de cunoştinţe pe teme europene, cu participarea tinerilor din oraşele înfrăţite şi din Municipiul Câmpia Turzii. Prin această activitate am dorit să dezvoltăm  simţul de apartenenţă şi coeziune în Uniunea Europeană a tinerilor. S-au desfăşurat de asemenea întreceri sportive pe echipe, promovându-se ideea unei cooperări între cetăţenii europeni prin sport. Spectacolele  sportive  au culminat cu un meci demonstrativ între echipa Seso Seniori Câmpia Turzii şi Echipa de Fotbal din Kisbér.

Serile zilelor  de sâmbătă şi duminică au fost dedicate schimbului intercultural: parada grupurilor  artistice şi a cluburilor  sportive, muzică internaţională, evoluţia ansamblurilor  folclorice din Ungaria şi municipiul Câmpia Turzii.

Considerăm că participarea la acest proiect comun constituie o nouă experienţă pozitivă în colaborarea  pe care o are municipalitatea Câmpia Turzii cu oraşele înfrăţite,  deschide noi oportunităţi de dezvoltare şi colaborare între localităţi prietene, care se stimează  reciproc.

SERVICIUL  RELAţII INTERNAţIONALE, ACHIZIţII PUBLICE

21 August 2012
.:: descarca atasament ::.

Primaria
vizitator: ".$_SESSION['vizitator']?>